Как Да Си Удължа Члена

Ви помага да разберат света на ръководството с тези прости съвети
в

в
Обучение вашата личност като ръководител изисква самочувствие и увереност в себе си. Това изисква умения и умения, които са закупени и научил. Нуждаете се от добри модели за подражание и учители сами, и ето защо лидерът трябва да помагаме на другите расте. Научете какво трябва да знаете за правилния водещите хора.


в
Един добър ръководител трябва винаги да се опита да остане оптимист. Дори когато нещата не вървят, както е планирано, лидерът трябва да бъде положителен, за хората около вас ще останат положителни. Няма значение, че проблем има, добро отношение ще даде на вас и на вашия екип, да се надяваме, че проблемът ще се реши.


в
Предлагат стимули за работниците и служителите, които постоянно се представят добре. Можете да използвате стандартния модел, с известни възнаграждение или изненада добър човек с някакъв вид признание и бонус. Бъдете сигурни, че не давай обещания, които не можеш да се поддържа. Винаги насърчавайте своите служители, за да си върши по-добра работа и да се гарантира, че всеки разбира своята роля в организацията на<.BR />

в
Когато си лидер, трябва винаги да сте сигурни, че те усещат, че ги ценят. Това не отнема много време, да напиша благодарствено писмо или бележка, похвала за добре свършената работа, и това наистина може да се повиши бойният дух. Можете да подобрят лоялността на компанията безплатно само с няколко думи.


в
Като лидер, трябва да се създаде положителна атмосфера. Никой не иска да работи на място, пълен с негативизъм. Вие трябва да работят, за да открият възможностите във всяка ситуация и се опитват да се насладите на всеки ден. Останем позитивни и да помагат на други да остане положителен. Знам, че можете да създадете нещо прекрасно и със своя екип.


в
Уверете се, че прекарвате известно време всеки ден от вашия офис, в разгара на работната сила. Се опитват да станат част от група, при запазване на водещата роля. Можете да използвате това време, за да се запознаят с персонала, да зададете въпроси или дори да се присъединят към тях за вечеря.


в
Да бъде добър лидер не само означава, че вие управлявате другите. Вие също изисква умения, за да доведат себе си. Се държи, да останем мотивирани и целенасочени също да зададете чудесен пример за другите. Да положат усилия, за да се превърне в работна част от вашата организация, а не просто да делегира задачи на другите.


в
Винаги внимателно да се подготвят преди срещата си с членовете на вашия екип. Опитайте се да се предвидят възможните въпроси. Да прекарате известно време, мислейки за това, че вашите отговори ще бъдат. Вашият екип ще има повече уважение към вас, ако знаете отговорите на своите въпроси. Освен това, вие ще спестите време.


в
Когато някой върши добра работа, да им предоставят наградите. Разбира се, те не плащат, но един малък стимул може да се извърви дълъг път. Когато работник произвежда в тебе впечатление, покажете, че сте забелязали с награда. Най-добрите лидери знаят, че това може да бъде много ефективен.


в
Или натиснете хора в екипа прекалено силно, тъй като това може да доведе до правят точно обратното на това, което се опитвате да постигнете. Вместо да им даде мотивация, за да направите повече работа, това може да ги накара да се чувстват деморализованным. На свой ред, те ще загубят най-голямо уважение към вас<.BR />

в
Дръжте се уверено, как общувате с другите. Само не забравяйте, за да бъдат сигурни в себе си, не е нагъл. Хората ще ви се доверят, ако демонстрират арогантност. Откритост-това е чудесен начин за изграждане на доверие и уважение между отбора и самия себе си. Ако не сте искрени в отношенията ви, вашите подчинени ще бъде лесно да се види.


в
Когато се сблъскате с проблем, да се съсредоточи върху други, за постигане на трайно решение. Въпреки че понякога е изкушаващо да се търси вина или дезориентация е виновен, нито едно от тези поведения решаване на реални проблеми. Акцентът не е върху измислят оправдание като средство за спазване на сроковете. Вместо това, използвайте това време, за да се определи какво е причинило проблема и как може да се предотврати появата му в бъдеще.


в
Насърчаване на служителите да изразят своите опасения и предложения, без срам или страх от отмъщение. Атмосфера, която дава възможност за открита комуникация гарантира, че служителите могат да си вършат по-добра работа, разработване на иновативни идеи и да изразят своите мисли. От друга страна, отворена комуникация, позволява да се избегнат конфликти, като предлага обратна връзка и проблеми управляемост.


в
Емоционалната интелигентност играе голяма роля в успеха ви като лидер. Това не е достатъчно, за да знаят всички политики, процедури и протокол. Вие също трябва да знаят хората! Изследвания в тази област показва, че е лидер в настроението могат да имат значително въздействие върху работата на членовете на екипа. Положително, прогресивно мислене се стреми да подобри производителността и по-голямо удовлетворение от работата.


в
Освен признаване на вашите служители таланти, също трябва да знаете своите силни и слаби страни. Оценка на собствените способности често и работим за подобряване на тези територии, които са по-слаби. Стане най-добрият мениджър по обучение на ръководителите по света, които посещават курсове, продължавайки своя формалното образование и вземане на наставник, който е успешен бизнес лидер.


в
В края прочетете тази статия, трябва да се уверите, че сте на практика всичко, което сте научили. Това отнема известно тежкотоварни практика като станете ефективен лидер, защото има толкова много да се направи. Това може да бъде вълнуващо време, и вие ще видите резултатите започват да се развивам.