Боров Вазелин

Искате Ли Да Станете Бизнес-Лидер? Прочетете това

в
Ще получите респекта на вашите служители, когато проявявате съчувствие и усърдно да работят, за да подкрепят техния успех. Опитни мениджъри добре помага на другите да научат как да водят. Делегация е от решаващо значение; в тази статия ще ви някои неща, за да знам<.BR />

в
Не позволявайте на добър талант. Ако някой печели огромни печалби за компанията си, бъдете сигурни, за да ги насърчи да им дава заплати, или, ако не сте в състояние да направите тези неща ви препоръчваме в лицето на този, който. Ако не направите това, може да откриете, че един служител отиде до ваш колега.


в
Това, което е необходимо за насърчаване на група единство. Това означава, като се уверите, че всички знаят, какви задачи те трябва да се изпълняват и че всички останали го правят. Това предотвратява дублирането на усилия. Освен това, уверете се, че всеки член на екипа притежава други информирани за постигнатия напредък. Това прави бюджет и време се проточи по-рядко.


в
Тя не е ефективна да бъде лидер, ако не може да бъде добър пример за останалите. Вие не можете да раздава заповеди и да очакваш хората да следват и след това, ако те нямат уважение към вас. Най-добрият начин да се заслужи уважение-да бъдат положителен пример за другите.


в
Да бъде отворен за нови идеи, възможности и начини за правене на нещата. Много компании искат постоянно да повтаря нещо, което отлично се е утвърдила за тях. Има малко лошо, но неволни лидери се опитват да поставят твърде много усилия в това да работи. Умелото ръководство трябва да признае успеха, признавайки също така, че има начини да се подобри.


в
Набор от мисии и цели за цялата компания. Всеки обича да работи в посока на целта, и хората, които водят, ще намери начин да постига целите си, по лесен начин. Не просто да ги поставят и да гледате на тях изчезват в рамките на една година. Среща за целта всеки месец и за всеки от екипа, отговорен за тяхното прилагане.


в
Или натиснете хора в екипа прекалено силно, тъй като това може да доведе до правят точно обратното на това, което се опитвате да постигнете. Вместо да им даде мотивация, за да направите повече работа, това може да ги накара да се чувстват деморализованным. На свой ред, те ще загубят най-голямо уважение към вас<.BR />

в
Означава, че всичко, което казвате. Ръководството изисква отговорност за думи и постъпки. Във вашата компания всичко започва от тебе, и това, което правиш и казваш, как вашият бизнес се възприема. Ако всичко е минало както трябва, защото от вашите действия, то трябва да се направи веднага е добре. Това не другите да решават тези въпроси.


в
Рокля част. Съществува гледна точка на лидерството. Ако се вгледате в роля, хората ще реагират на вашето ръководство е много по-позитивно и открито. Ако се обличаш зле, това ще бъде по-трудно да се катерят ръководството на регистрацията. Това все пак е възможно, но за да го направи по-лесно за себе си и да бъде най-добрият облечен човек в офиса.


в
Научете се правилно да делегира. Добър мениджър знае, че те не могат да се справят с всичко сами. Те се нуждаят от друг, за да изпълнява определени задачи. Това не означава, да делегира всички свои задължения на други хора, но ако знаете някой от вашия екип иска да помогне или да направи някои задачи по-добре от теб, за да го предадат на тях. Това ще запази нещата да се движат напред, като ви позволява да работите върху други задачи, които трябва да се завърши.


в
Поддържа положително отношение. Като лидер, можете да зададете тон за вашия бизнес. Вие трябва да се уверите, че тонът се задава една от възможностите, позитивни и търпение. Винаги насърчават тези, които са по-млади от теб, да се мисли от гледна точка на решения, а не проблеми, така че те също могат да се запази положителен, тъй като те отиват за тяхната работа.


в
Употреба може да предизвика излишен стрес и тревожност, благодарение на допълнителното налягане и задължения. Добър начин, за да се сведе до минимум стресът е приоритет на задачите и отговорностите. Напишете ги по ред на важност, и дори да ги оцени. След това реши первоочередные работа на първо място, работейки по-надолу в списъка. Опитайте се да не прекарват твърде много време за по-важни задачи, така че имате време, за да инвестирате в по-важна работа.


в
Никой не иска да е лош лидер. Трябва да знаете, че не правя, а също и как точно трябва да ръководене на екип. Желанието да се направи всичко правилно и желание да научат повече, ще направи света на разликата. Това си е ваше решение и вие трябва да направите правилния избор.